Astrofizikçiler, robotik uzmanları, dijital eğlence ve medya içerik üreticileri, yazarlar, tasarımcılar, yurtdışında üst düzey görevlere gelmiş Türk vatandaşları, pazarlama uzmanları ve akademisyenlerin katıldığı etkinlikte, yerli ve yabancı mucitler projelerinin yanı sıra inovasyon süreçlerini anlattı.
Ayrıca, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin iştirak ettiği etkinliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da son gününde ziyaret etti.
İzmir, Ankara ve Gaziantep etkinlikleri sonrası, "2014'ün finali" şeklinde nitelendirilen Türkiye İnovasyon Haftası'nın İstanbul etkinliğinde teknoloji, iş dünyası, eğitim, dünyayı yöneten Türkler, dijital medya, pazarlama, bilim ve enerji gibi konu başlıklarında sunumlar yapıldı.
Türkiye'nin en inovatif firmalarının ödüllendirildiği İnovaLig İnovasyon Şampiyonları ve 10 bin başvuru arasından 500 başarılı öğrencinin seçileceği İnovaLig Finalleri de etkinlik kapsamında gerçekleştirildi. Ar-Ge, tasarım, marka ve girişim liderleri ödüllerini Başbakan Davutoğlu'nun elinden alırken, İnovaLig İnovasyon Şampiyonları'na ödülleri Erdoğan tarafından takdim edildi.
Toplamda 35 Ar-Ge merkezi, 21 teknopark, 39 üniversite, 9 bilim ve teknoloji merkezi İstanbul'da 3 gün boyunca süren etkinliklere katıldı. Ayrıca, 7 Ar-Ge proje pazarı, 21 tasarım yarışmasında toplam 502 proje sergilendi.
Bunların yanında, Türk iş dünyasından üst düzey yöneticiler öğrencilerle kariyer etkinlikleri gerçekleştirirken, öğrenciler de iş adamlarıyla birebir görüşme fırsatı buldu.
21 Ayrı Tasarım Yarışması
İnovasyon Haftası kapsamında 21 ayrı tasarım yarışması düzenlenirken, mobilyadan kumaşa, mücevherden endüstriyel gıdaya, halıdan deriye, ev tekstilinden otomotive, gemi ve yattan plastikle metal ambalaja kadar birçok alanda tasarımlar sergilendi.
Tüm Türkiye'de gerçekleştirilen 17 tasarım yarışmasından seçilen ödüllü tasarımlar da etkinlik alanında ziyaretçilerle buluştu.
Ayrıca, ihracatta katma değerin arttırılması, yeni teknoloji ve üretim metotlarının üretim süreçlerine kazandırılması, üniversite sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Ar-Ge Proje pazarı yarışmalarında yer alan ödüllü projeler de Türkiye İnovasyon Haftası boyunca katılımcıların beğenisine sunuldu.
TİM Başkanı Büyükekşi: Zaman, inovasyonla bölgenin yükselen yıldızı ve beşeri lideri olma zamanıdır.
Büyükekşi, TİM tarafından, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle ve Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik ortaklığıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul"un 3. gününde bir konuşma yaptı.
Etkinliğin üç gün boyunca büyük ilgi gördüğünü belirten Büyükekşi, ilk 2 gün boyunca 30 bine yakın katılımcının ziyaret ettiğini, bugünün sonunda bu rakamın 40 bin civarında olmasını beklediklerini söyledi.
Güçlü olmanın, bilgiye ve inovasyona dayalı bir ekonomi olma anlamına geldiğini kaydeden Büyükekşi, "Toprağımızı, yaratıcılık denilen olgunun boy vereceği bir toprak haline getirmek zorundayız. Gerçek yaratıcılık bir kez ortaya çıktığında takipçi olmaktan çıkar, takip edilen olursunuz. Medeniyeti yaşayan değil kurgulayan olursunuz, rekabetin kurallarını belirleyen olursunuz" diye konuştu.
İnovasyon kültürünü kitlelere yayarken, üniversite sanayi iş birliğine özel önem verdikleri vurgulandı.
GÖKSAN Endüstriyel Satiş Müdürü Erdinç Şilit "Yüksek katma değer üretmek ve ihraç etmekten başka çıkış yolumuz yok" dedi.
Tekdüze imalattan ve rutin süreçlerden uzaklaşıp, satış sonrası destek ve etkin dağıtım, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya odaklanmanın gerektiğine dikkati çeken Şilit "Türk mallarında 'Çin kadar ucuz, Avrupa kadar kaliteli' imajının ötesine geçmeliyiz. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Yüksek katma değer üretmek ve ihraç etmekten başka çıkış yolumuz yok" dedi. Şilit , dünyada inovasyon alanında tüm büyük ataklarda, devletlerin cesur, sermaye yoğun ve girişimci yatırımlarının olduğu gerçeğiyle karşılaşıldığını aktararak, şunları söyledi:
"ABD'de devlet bilgi ekonomisini sadece teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda yaratıcısı olarak da görev üstleniyor. İnternet ve nano teknoloji endüstrileri, özel sektör değil, devlet eliyle geliştirilmiştir. İlaç sektörüne bakıldığında, devletin bu sektördeki Ar-Ge harcamaları firmalardan daha fazla. Gelişmiş ülkelerde devletin inovasyon gelişimi alanında önemli bir rol oynadığını ve teknolojinin icat, geliştirme, sanayiye uyarlama ve yayılma aşamalarında aktif görev aldığını görüyoruz. Tüm gelişmiş ülkelerde, Ar-Ge sonucu elde bilgilerin ticarileştirilmesindeki engellerin kaldırılması da dikkatle ele alınıyor.